Coca Cola z cukrem trzcinowym zamiast syropu! Nowa receptura w USA od jesieni 2025

Coca-Cola z cukrem trzcinowym zamiast syropu! Nowa receptura w USA od jesieni 2025

Coca Cola z cukrem trzcinowym zamiast syropu! Nowa receptura w USA od jesieni 2025
Foto: Craig Adderley / Pexels

Jeszcze niedawno nikt się tego nie spodziewał. Coca-Cola ogłosiła, że już tej jesieni w USA pojawi się nowa wersja kultowego napoju – słodzona cukrem trzcinowym, a nie syropem glukozowo-fruktozowym (HFCS), jak to miało miejsce od dekad. Zapowiedź pojawiła się zaledwie kilka dni po zaskakującym oświadczeniu Donalda Trumpa, który ogłosił, że firma zgodziła się na taki ruch.

Reklama

Choć nowa Coca-Cola nie zastąpi dotychczasowej receptury, ma stanowić alternatywę dla konsumentów szukających mniej przetworzonych składników. To odpowiedź zarówno na rosnącą świadomość zdrowotną Amerykanów, jak i polityczny klimat wokół przetworzonej żywności.

Sukces finansowy mimo spadku sprzedaży. Cena pójdzie w górę?

W drugim kwartale 2025 roku Coca-Cola odnotowała 1-procentowy wzrost przychodów, osiągając 12,5 miliarda dolarów – więcej, niż przewidywali analitycy. To efekt m.in. podwyżek cen napojów takich jak Sprite, Fanta, Powerade czy Topo Chico. Między kwietniem a czerwcem ceny wzrosły średnio o 6%, mimo że liczba sprzedanych sztuk spadła o 1%.

Nowa Coca-Cola z cukrem trzcinowym będzie prawdopodobnie droższa od klasycznej wersji. Jak przewiduje analityk CFRA Arun Sundaram, wyższa cena to efekt kosztowniejszego surowca oraz pozycji premium produktu.

Reklama

Zdrowsza alternatywa czy polityczna zagrywka? Trump kontra farmerzy kukurydzy

Zmiana receptury może uderzyć w amerykańskich producentów kukurydzy – głównie z Illinois, Iowa i Nebraski – dla których produkcja HFCS to lukratywny biznes. Trump ryzykuje więc utratę poparcia w rolniczych stanach, jednocześnie zyskując sympatię zwolenników zdrowego stylu życia.

Coca-Cola to nie jedyna firma, która dostosowuje się do nowej rzeczywistości. W ślad za kampanią zdrowotną Roberta F. Kennedy’ego Jr., inne giganty, jak WK Kellogg Co czy Nestlé, również zapowiedziały zmiany – m.in. usunięcie sztucznych barwników z produktów do 2027 roku.

Reklama

Czy cukier trzcinowy stanie się nowym standardem?

Coca-Cola stawia na różnorodność i zdrowie, a polityka coraz śmielej miesza się z recepturami produktów, które znaliśmy od lat. Czy cukier trzcinowy stanie się nowym standardem? Odpowiedź poznamy już tej jesieni.

Dziękujemy za przeczytanie całego artykułu.

źródło: Financial Times, X

autor: KZ | 22.07.2025, 18:27

tagi: Aktualności, Biznes, Styl życia

NIE PRZEGAP