Przepis na sushi futomaki. Prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni

Doskonały przepis na sushi futomaki idealne na każdą okazję

Doskonały przepis na sushi futomaki idealne na każdą okazję
Foto: Pixabay / pexels.com

Przedstawiamy przepis na oryginalne, japońskie sushi futomaki z jajkiem i grzybami shitake, które jest idealnym rozwiązaniem na karnawałową przekąskę. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy sprawi, że Twoi goście będą zachwyceni tym pomysłowym daniem.

Reklama

Co to jest sushi futomaki

Futomaki to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Są to grube rolki z minimum czterema składnikami, od ryb i owoców morza po świeże warzywa, które zawinięte są w arkusze nori, czyli glony. Nazwa pochodzi od przymiotnika futoi i oznacza gruby, tłusty.

Składniki na 3 grube rolki (ok. 30 kawałków)

  • 1,5 szklanki ryżu do sushi (ok. 300g),
  • 100g krewetek,
  • 100g ugotowanej lub surowej ryby (gatunek wedle uznania),
  • 3 jajka,
  • 8 sztuk suszonych grzybów shiitake,
  • 3 duże arkusze wodorostów,
  • 3/4 ogórka świeżego,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 1 łyżka mleka,
  • 400 ml wody,
  • 1 łyżka sake (opcjonalnie),
  • 90 ml octu ryżowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • sos sojowy,
  • marynowany imbir,
  • wasabi

Sposób przygotowania

Ryż
  1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (proporcja ryżu do wody 1:1) lub jeśli posiadasz urządzenie do gotowania ryżu: umieść uprzednio wypłukany ryż w garnku urządzenia do gotowania ryżu, wlej tyle samo wody, ile wyszło Ci miarek ryżu (proporcja ryżu do wody 1:1). Po ugotowaniu, ostudź ryż i dodaj mieszankę składników: 90ml octu ryżowego + 3 łyżki cukru, i dobrze wymieszaj.

Reklama

Omlet tamagoyaki
  1. Wbij jajka do miski, dodaj 1 łyżkę mleka i 1 łyżkę cukru, a następnie dobrze wymieszaj, jak na omlet. Podgrzej na patelni niewielką ilość oleju i wlej mieszankę jajeczną, aby uzyskać tamagoyaki, czyli japoński omlet. Jeśli masz wątpliwości, jak omlet powinien wyglądać, koniecznie obejrzyj filmik instruktażowy na YouTube. Po wystudzeniu, pokrój w słupki o boku około 1 cm.
Warzywa + grzyby
  1. Obierz górek ze skórki, pokrój poprzecznie w pionie na ćwiartki i wykorzystaj 3 z nich. Posyp ogórki odrobiną soli. Opłucz pietruszkę w zimnej wodzie i wysusz.
  2. Namocz suszone grzyby shiitake w wodzie, i razem z zalewą umieść je w garnku i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 Po wystudzeniu, pokrój grzyby na kawałki o szerokości 1 cm.
Zwijanie rolek sushi
  1. Ułóż jeden duży arkusz wodorostów na bambusowej macie do rolowania, połóż 1/3 ryżu do sushi na wierzchu i rozłóż równomiernie, pozostawiając około 3 cm wolnej powierzchni po jednej, dłuższej stronie. Powierzchnię ryżu posmaruj miejscowo wzdłuż małą ilością wasabi (dla podkreślenia smaku). Ułóż 1/3 każdego składnika równomiernie na środku ryżu, wzdłuż arkusza nori. Uważaj, aby nie było za dużo składników, bo rolka nie zwinie się. Następnie zacznij delikatnie zwijać rolkę od siebie, jednocześnie przytrzymując składniki. Jeśli masz wątpliwości, jak poprawnie zwinąć rolkę sushi, możesz obejrzeć film instruktarzowy na YouTube.

Reklama

Wykończenie
  1. Zwiniętą rolkę, pozostaw na około 5 minut, końcówką arkusza nori od spodu, aż dobrze się sklei.
  2. Należy kroić kawałki ostrym nożem, wycierając nóż wilgotną szmatką po każdym cięciu. Nóż kierować pod kątem kierując czubek noża lekko w dół.
  3. Podać z imbirem, sosem sojowym i wasabi.

Smacznego!

autor: KZ | aktualizacja 10.04.2024, 7:51

tagi: Kulinaria, Styl życia

NIE PRZEGAP

NIE PRZEGAP

W tematem.pl

Reklama