Włoski smak, światowa popularność. Przepis na oryginalną pizzę capricciosa
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, uwielbiane we wszystkich krajach, a to za sprawą spopularyzowania tej włoskiej potrawy przez amerykańskie mass media i popkulturę.
Reklama
Światowa popularność i ojczyzna pizzy
Każdy kojarzy pizzę, szczególnie z amerykańskich filmów, gdzie niemal na każdym kroku danie to przewija się jako pyszny fast food i nawet narodowa potrwa Amerykanów, czyli burgery, nie mają takiej sławy, jak właśnie rzeczona pizza. Jednak należy wiedzieć, że pizzę do Stanów Zjednoczonych przywieźli Włosi, którzy masowo osiedlali się tam w XIX i na początku XX wieku, i to Włochy są prawdziwą ojczyzną tej popularnej potrawy.
Historia oryginalnego dania
Choć płaskie i okrągłe placki znane są wszystkim kulturom starożytnym, to w starożytnym Rzymie popularne były focaccie przyprawiane ziołami i serem. Słowo piza pojawiło się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII w. mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ”pizzeriami” pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej, dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.
Czym jest pizza
Pizza, to nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego, z sosem pomidorowym, posypany tartym serem, najczęściej mozzarellą i ziołami. Pizzę piecze się krótko, w bardzo mocno nagrzanym piecu. Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, którymi mogą być m.in. szynka, pieczarki, cebula, karczochy, pomidory, oliwki, owoce morza oraz różne rodzaje sera. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy – rzymską i neapolitańską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto, nawet od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka i nie ma zaokrąglonych brzegów.
Reklama
Najpopularniejsze rodzaje pizzy
Najpopularniejsze rodzaje włoskiej, oryginalnej pizzy to: Margherita, Marinara, Prosciutto e funghi, Quattro Stagioni, Capricciosa, Quattro Formaggi, Ortolana, Diavola i Boscaiola. My skupimy się na jednym przepisie, na pizzę Capricciosa, której główne dodatki to: pomidory, mozarrela, szynka gotowana (cotto), karczochy, czarne oliwki i pieczarki.
Sprawdzony przepis na pizzę Capricciosa
Składniki na dwie pizze
ciasto:
- 325 ml ciepłej wody,
- 600 g mąki typu 00,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 25 g drożdży świeżych,
- 8 gr soli (1 łyżeczka),
- 8 gr cukru (1 łyżeczka).
sos:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
dodatki na wierzch:
- ok. 250g mozzarelli z zalewy,
- ok. 100g gotowanej szynki (cotto),
- ok. 100 g karczochów,
- ok. 50g czarnych oliwek (najlepiej Cailletier),
- ok 100g pieczarek.
Reklama
Przygotowanie
ciasto:
- Drożdże rozpuść w ok. 1/2 szklanki ciepłej wody, dodaj łyżkę mąki oraz łyżeczką cukru. Powstały rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
- Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski i dodaj pozostałe składniki: resztę wody, oliwę z oliwek, sól oraz powstały rozczyn.
- Zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Tak powstałe ciasto przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20-30 min.
- Wyrośnięte ciasto wyrób delikatnie jeszcze raz, następnie podziel je na 2 równe części, a każdą rozciągnij ręcznie lub wałkiem na kształt koła o średnicy ok. 30 cm.
sos:
- W małym garnku rozgrzej oliwę, następnie dorzuć drobno posiekany czosnek i za chwilę dodaj pomidory z puszki, aby czosnek nie przypalił się. Dodaj przyprawy: sól, pieprz i oregano, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Pamiętaj, że sos nie może być zbyt wodnisty. Powstały sos delikatnie ostudź i zmiksuj blenderem.
wierzch:
- Wcześniej przygotowane ciasto posmaruj przygotowanym sosem tak, aby brzegi pozostały czyste.
- Rozerwij mozzarellę na małe kawałki i ułóż równomiernie na powierzchni posmarowanego placka.
- następnie dodaj pozostałe składniki Capricciosy: szynkę, karchochy, oliwki i pieczarki. Uważaj, żeby składników nie było zbyt dużo, ponieważ mogą za bardzo obciążyć ciasto, co wpłynie na proces pieczenia i efekt końcowy.
Reklama
pieczenie:
- Pizzę piecz 5-7 minut na granitowym kamieniu do pizzy, który uprzednio umieszczamy w piekarniku i rozgrzewamy go do temperatury 230 stopni z termoobiegiem.
- obserwuj pizzę w czasie pieczenia i zwróć uwagę, kiedy brzeg ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, poczekaj chwilę aż pizza ostygnie, a następnie delektuj się wybornym smakiem. Smacznego!
źródło: lookatdish.com
autor: KZ | aktualizacja 13.09.2024, 13:09
tagi: Kulinaria, Styl życia