Doskonały przepis na pyszne i kruche faworki

Doskonały przepis na pyszne i kruche faworki

Faworki, inaczej zwane chrustem to popularne słodka przekąska, która przygotowywana jest szczególnie w okresie karnawałowym, w tłusty czwartek lub w ostatki, choć oczywiście można je podjadać przez cały rok. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić faworki w prosty sposób.

Doskonały przepis na pyszne i kruche faworki
Foto: Marcin Wąż / pixabay.com

Reklama

Faworki, czyli chrust

Faworki to chrupkie ciastka mające swoje korzenie w kuchni polskiej, litewskiej oraz niemieckiej. Przyrządzane są z cienkiego ciasta składającego się z mąki pszennej, żółtek, śmietany, tłuszczu, cukru oraz spirytusu. Ciasteczka są w kształcie złożonej kokardki, smaży się je w głębokim tłuszczu, a po wyjęciu posypuje się cukrem pudrem. Wyrobione ciasto jest dobrze ugniatane i tłuczone wałkiem, a czynność tą wykonuje się wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Masa musi być dobrze połączona, aby dawać idealny efekt kruchości. Schłodzone ciasto musi być cienko rozwałkowane i krojone na podłużne prostokąty z nacięciem w środku. Następnie jeden z brzegów prostokąta jest przeciągany przez nacięcie, przez co tworzy się charakterystyczny kształt kokardki. Faworki smaży się jak pączki, we wrzącym tłuszczu, aż do zrumienienia.

Sprawdź przepis na pyszne i kruche faworki (chrust)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 całe jajka,
  • 4 żółtka,
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • szczypta soli,
  • 1 litr oleju roślinnego do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Reklama

Przygotowanie

  1. Połącz mąkę, całe jajka, żółtka, śmietanę, masło, cukier, spirytus i sól w dużej misce. Powstałą masę na przemian ugniataj i tłucz wałkiem, a czynność tą wykonuj wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  2. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, a jeśli jest go za dużo, po prostu podziel na dwie części. Pokrój rozwałkowane ciasto na paski o długości 8-10 cm i szerokości 3-4 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie. Przeciągnij jeden koniec przez szczelinę.
  3. Rozgrzej olej w dużym rondlu, głębokiej patelni lub frytownicy. Sprawdź temperaturę, wrzucając kawałek ciasta. Olej jest gotowy, gdy ciasto się zrumieni i wypłynie na powierzchnię.
  4. Faworki smaż partiami na złoty kolor, około 1 minuty z każdej strony. Bardziej zwracaj uwagę na kolor ciastka niż na czas smażenia. Usmażony faworek odsącz na tacy wyłożonej ręcznikami papierowymi. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!

autor: KZ | 06.01.2023

źródło: wikipedia, opracowanie własne

tagi: Aktualności, Kulinaria

NIE PRZEGAP

NIE PRZEGAP

Reklama

Reklama