Poznaj przepis na bigos, którym zachwycisz gości

Poznaj przepis na bigos, którym zachwycisz gości

Bigos to tradycyjna, również dla kuchni polskiej, potrawa z kapusty i mięsa. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez bigosu. Przedstawiamy przepis na aromatyczny bigos z dodatkiem świeżej kapusty, wołowiny i śliwek. Zachwyć domowników i swoich gości, a na pewno będziesz powtarzać tę potrawę przy wielu okazjach.

Poznaj przepis na bigos, którym zachwycisz gości
bigos

Reklama

Sprawdź przepis na wykwintny bigos z dodatkiem śliwek

Składniki na duży garnek
  • ok. 500 g mięsa wołowego (kleistego np. pręga),
  • 200 g kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej,
  • ok. 1 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g białej, świeżej kapusty (około 1/2 średniej główki),
  • ok. 30 g suszonych grzybów (najlepiej borowików),
  • ok.150 g mrożonych podgrzybków (opcjonalnie),
  • ok. 100 g suszonych śliwek,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 jabłko,
  • 200 ml czerwonego wina (lub bulionu wołowego),
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskie,
  • 6 ziarenek jałowca,
  • 1/2 łyżeczki kminku (najlepiej w całości).

Reklama

Przygotowanie bigosu

Suszone grzyby należy namoczyć. Śliwki suszone kroimy na połówki (lub mniejsze kawałki), wkładamy do osobnej miseczki, zalewamy czerwonym winem i odstawiamy.

Na dużą, rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso pokrojone w ok. 1 cm kosteczkę i obsmażymy na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Do dużego garnka (który pomieści finalnie cały bigos) wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy sos sojowy. Czekamy, aż płyn się zagotuje, następnie wkładamy do niego mięso z patelni, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Nie myjemy patelni, która przyda się za chwilę.

W międzyczasie, kroimy cebulę w małą kosteczkę, a kiszoną kapustę odciskamy z soku. Białą kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści oraz głąba i drobno siekamy w cienkie paski.

Rozgrzewamy patelnię po mięsie, dodajemy łyżkę masła i łyżkę oliwy, wkładamy cebulę i przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, kminek, jałowiec i smażymy kilka minut, aż cebula będzie lekko zrumieniona. Dodajemy kapustę kiszoną i smażmy wszystko na większym ogniu mieszając przez ok. 2-3 minuty, wlewamy 1/2 szklanki wody (lub bulionu) i zagotowujemy. Jeśli nasza patelnia nie pomieści wszystkich składników na raz, to dzielimy je na pół i powtarzamy czynność.

Gotujemy świąteczny bigos

Do garnka z ugotowanym mięsem dodajemy posiekaną świeżą kapustę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min. pod przykryciem. Dalej, dodajemy do garnka zawartość patelni (kapusta kiszona z przyprawami) oraz namoczone i pokrojone borowiki wraz z płynem, a także suszone śliwki wraz z winem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i mieszamy. Całość należy zagotować na większym ogniu.

Następnie, dodajemy resztę składników: obrane jabłko, starte na tarce oraz powidła śliwkowe. Wszystko po wymieszaniu przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Bigos należy co jakiś czas mieszać, sprawdzając, czy nie przywiera do garnka.

Reklama

Przepis na świąteczny bigos – zakończenie

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. W połowie gotowania dodajemy kiełbasę i wytopiony z niej tłuszczyk. Opcjonalnie, w tym samym momencie, dodajemy też rozmrożone i pokrojone podgrzybki. Na koniec sprawdzamy, czy bigos jest odpowiednio doprawiony, dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz opcjonalnie dodajemy olej.

Po ostudzeniu odstawiamy bigos w chłodne miejsce, a następnego dnia znowu należy go zagotować. Gotujemy go kilka minut i znowu odstawiamy w chłodne miejsce – tę czynność możemy powtórzyć kilkukrotnie. Taki bigos najlepszy jest po dwóch dniach. Smacznego!

Smacznego!
 

źródło: lookatdish.com

autor: KZ | 17.12.2023 g. 21:12

NIE PRZEGAP

NIE PRZEGAP

Reklama

W tematem.pl

Reklama