Przepis na gołąbki z młodej kapusty
Poznaj danie uwielbiane przez większość Polaków. Z tego artykułu dowiesz się jak w prosty sposób przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty według tradycyjnej, polskiej receptury.
Reklama
Historia gołąbków w polskiej kuchni
Potrawa ta od dawna osadzona jest w tradycji kuchni polskiej. Gołąbki powstały w Polsce w XIX wieku i od tamtej pory stała się jednym z ulubionych dań Polaków.
Początkowo, gołąbki były jednym z dań serwowanych w dworach szlacheckich i arystokratycznych pałacach. Były one robione z różnych mięs, w tym z jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny lub dziczyzny, a ich nazwa pochodziła od kształtu, który przypominał małe gołębie.
Współczesna postać
W miarę upływu czasu, gołąbki stały się bardziej dostępne dla zwykłych obywateli i zaczęły być serwowane w domach prywatnych oraz na różnych uroczystościach, takich jak wesela, chrzciny i Boże Narodzenie.
W trudnych czasach wojny, gołąbki były jednym z nielicznych luksusów na stole polskiej rodziny, ze względu na to, że były relatywnie tanie i łatwe do przygotowania.
Dziś, gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i są uwielbiane przez wielu ludzi na całym świecie. W Polsce, w sezonie wiosennym najczęściej przyrządzane są gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, choć lubiane są również gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym.
Reklama
Symbol polskiej kuchni
W różnych regionach Polski, mogą być przygotowywane w nieco inny sposób, np. z mięsem mielonym lub z kawałkami mięsa, a ich składniki mogą różnić się dodatkami takimi jak suszone grzyby, kasza gryczana czy śliwki. Gołąbki stały się symbolem polskiej kuchni i są obecne w wielu kulturach na całym świecie jako przykład smacznej i sycącej potrawy zrobionej z mięsa i warzyw.
Przepis na gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Składniki na gołąbki dla 4 osób
20-25 liści młodej kapusty
1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 cebule, drobno posiekane
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 jajka
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
4 szklanki bulionu drobiowego lub wody
olej do smażenia
Reklama
Składniki na sos
2 cebule, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym (400g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Młode liście kapusty zanurz w osolonej wrzącej wodzie na 2-3 minuty, a następnie przełóż do zimnej wody, by przestudzić. Odstaw na bok.
- W misce wymieszaj mięso mielone, ryż, cebulę, czosnek, jajka, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, sól i pieprz.
- Na każdym liściu kapusty ułóż 2-3 łyżki farszu i dokładnie zawiń, tak aby powstały małe paczuszki.
- Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i ułóż gołąbki w rzędach. Zalej bulionem lub wodą tak, aby całość była przykryta.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut, aż kapusta będzie miękka, a farsz dobrze ugotowany.
Reklama
Przygotowanie sosu
- W rondlu rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
- Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, cukier i ocet balsamiczny. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. opcjonalnie możesz dodać dużą łyżkę kwaśnej śmietany.
- Gołąbki podawaj na gorąco, polane sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze
Dzięki podanym składnikom, gołąbki z młodej kapusty są bogate w białko, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały.
Wartości przybliżone dla jednej porcji:
Kalorie: około 481 kcal
Białko: około 272 g
Tłuszcz: około 20 g
Węglowodany: około 47g
Błonnik: około 10 g
Witamina C: około 127 mg
Witamina A: około 3500 IU
Reklama
Witamina K: około 79,5 mcg
Żelazo: około 5,5 mg
Wapń: około 210 mg
Potas: około 1250 mg
Warto zauważyć, że wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników, jakości mięsa i warzyw oraz sposobu przygotowania dania.
Życzymy smacznego
źródło: tematem.pl, wikipedia.org
autor: KZ | 29.04.2023
tagi: Kulinaria