Mini piernik, czyli przepis na pyszne pierniczki świąteczne
Uwielbiam te małe pierniczki, ilekroć czuję ich zapach z piekarnika czuję, że idą święta. Ciastka te należą bowiem do jednych z najbardziej aromatycznych, a ich zapach przełącza nas w tryb świąteczny. Prostota ich wykonania sprawia, że możemy wykonać je choćby w przerwie między innymi bardziej wymagającymi potrawami, które będą gościć na naszym wigilijnym stole.
Pierniczki świąteczne nie tylko do jedzenia
Pierniczki oprócz walorów zapachowych charakteryzują się wspaniałym smakiem, a z racji niewielkiej wielkości i możliwości polania ich lukrem, stanowią coraz częściej również element dekoracyjny. Możliwość wykorzystania ich jako ozdoby na choince na pewno uszczęśliwi i zainteresuje młodszych domowników i sprawi, że nie będą mogli oderwać wzroku od choinki, jeszcze zanim Mikołaj umieści pod nią prezenty. Gwarantuję !
Reklama
Skąd się wzięły pierniki
Pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą z ok 2400 p.n.e. z południa Europy, a dokładniej z Grecji. Inne źródła mówią o X w. n.e., kiedy to pierniki zostały rozsławione na Starym Kontynencie za sprawą ormiańskiego piekarza, który z kolei przekazał recepturę chrześcijańskim piekarzom pochodzącym z terenów Francji. Pierwotnie piernik należał do wyrobów luksusowych, z racji drogich składników, czyli bakalii i przypraw korzennych, których transport w tamtych czasach był wyjątkowo drogi. Piernikowa tradycja przetrwała do dziś głównie za sprawą państw Europy zachodniej i jest popularna oraz doceniana w wielu krajach świata chrześcijańskiego i nie tylko.
Przepis na pyszne mini pierniczki
Składniki
- 1 jajko,
- ok. 125 gramów masła bez dodatku soli,
- ok. 45 gramów cukru białego (1/4 szklanki),
- ok. 400 gramów melasy (1 szklanka + 1/3),
- ok. 130 gramów cukru brązowego (3/4 szklanki),
- 3 łyżki rumu,
- ok. 700 gramów mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 2 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1 łyżka startych orzechów włoskich,
- opcjonalnie skórka z pomarańczy (wcześniej ugotowana w cukrze),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Reklama
Przygotowanie
- Najpierw ubij mikserem masło z dwoma rodzajami cukru, aż wszystko będzie białe i puszyste,
- Następnie, dodaj melasę i starannie wymieszaj,
- Dodaj rum i jajko, a następnie wymieszaj składniki,
- Następnie, przesiej i dodaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sól, sodę i przyprawy,
- Wymieszaj wszystko starannie w mikserze lub ręcznie, jeśli go nie posiadasz,
- na dwóch arkuszach papieru pergaminowego rozwałkuj i rozłóż równomiernie ciasto o grubości: ok. 3 mm do krojenia dużymi foremkami lub ok. 6 mm do bardzo małych foremek,
- Tak przygotowane ciasto przechowuj w lodówce przez co najmniej 2,5 godziny,
- W międzyczasie przygotuj foremki smarując je uprzednio wewnątrz cienką warstwą masła,
- Ciasto po wyjęciu z lodówki kroimy za pomocą foremek,
- Następnie, tak wykrojone ciasto włóż do zamrażarki na 15 min,
- Po wyjęciu z zamrażarki, piec w 180 stopniach przez około 15 do 20 min. (w zależności od wielkości ciasteczek),
- Wyjmij pierniczki z formy i pozwól im ostygnąć,
- Kiedy całkowicie wystygną możemy się zabrać za upiększanie naszych pierników poprzez dodanie np. lukru, lub innych kolorowych, jadalnych ozdób do pierników.
źródło: lookatdish.com
autor: KZ | 09.12.2023