Niskokaloryczne ciasta 4 proste przepisy na dietetyczne smakołyki

Niskokaloryczne ciasta 4 proste przepisy na dietetyczne smakołyki

Niskokaloryczne ciasta. Proste przepisy dietetyczne smakołyki
Foto: Dima Valkov / pexels.com

Dawniej można było postawić znak równości pomiędzy słodkim ciastem, a dużą ilością tzw. pustych kalorii, ponieważ ciasta tradycyjne w większości charakteryzują się wysoką zawartością cukrów. W poniższym artykule przedstawimy coraz bardziej popularne smakołyki o małokalorycznej zawartości. Ciasta z diety ketogenicznej, czyli o niskiej ilości węglowodanów, to idealny kompromis dla ludzi dbających o wagę i zdrowie. A oto kilka ich przykładów.

Reklama

Brownie z dwóch składników

Ilość porcji: 10

Ilość węglowodanów (cukrów prostych) na kawałek: 5 g

Czas przygotowania: 15 minut

Czas oczekiwania: 20 minut

Składniki

  • 200 g czekolady o zawartości 90% (a min. 70%) kakao,
  • 4 całe jaja

Przygotowanie

  1. oddziel żółtka od białek,
  2. ubij białka na sztywno,
  3. rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej,
  4. rozpuszczoną czekoladę zmieszaj z żółtkami do uzyskania jednolitej masy,
  5. do powstałej masy dodaj białka jajek,
  6. delikatnie wymieszaj do uzyskania nowej jednorodnej masy,
  7. umieść mieszankę w natłuszczonej formie do pieczenia,
  8. piec w nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze ok. 160 st. przez około 20 do 30 minut (sprawdzaj co jakiś czas, czy nadszedł czas na wyjęcie z piekarnika),
  9. wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż ostygnie, podawaj.

Szarlotka bez użycia cukru

Ilość porcji: 10

Ilość węglowodanów (fruktoza) na kawałek: 12 g

Czas przygotowania: 15 minut

Czas oczekiwania: 50 minut

Składniki

  • 5 jabłek,
  • 50 g żurawiny,
  • 220 ml mleka,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 8 g drożdży,
  • garść orzechów nerkowca

Reklama

Przygotowanie

  1. zacznij od pokrojenia żurawiny dużym nożem, tak drobno, jak to możliwe. Umieść ją w rondelku z mlekiem i podgrzewaj mieszaninę przez 2 do 3 minut bez gotowania, pozostaw substancję na ok. 10 minut.
  2. w międzyczasie umyj, obierz i wydrąż jabłka. Pokrój je na pół, a następnie pokrój je w cienkie plasterki, włóż do naczynia i zalej mieszanką mleka i żurawiny tak, aby owoce nasiąkły,
  3. w osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka, mąkę i drożdże. Wylej tę mieszankę na jabłka, a następnie wymieszaj szpatułką tak, aby wszystkie owoce zostały oblepione masą,
  4. przygotuj formę o średnicy 22 cm, wykładając spód. Powstałą masę wlej do formy, układając plasterki jabłek poziomo. Orzechy nerkowca posyp na całej powierzchni ciasta,
  5. piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.

Ciasto kakaowo-kokosowe bez zawartości mąki

Ilość porcji: 12

Ilość węglowodanów (cukrów prostych) na kawałek: 4 g

Czas przygotowania: 10 minut

Czas oczekiwania: 20-30 minut

Składniki

Ciasto

  • 45 g (3 łyżki stołowe) masła,
  • 6 jaj,
  • 25 g (4 łyżki stołowe) 100% kakao w proszku,
  • 100 g (1 opakowanie) niesłodzonych wiórków kokosowych,
  • 75 g słodzika ksylitolowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa

  • 12 g (2 łyżki stołowe) kakao w proszku,
  • 50 g (4 łyżki stołowe) ksylitolu,
  • 20 g (1 łyżka stołowa) masła.

Przygotowanie

  1. zmiksuj wszystkie składniki ciasta blenderem, aż uzyskasz jednorodną mieszankę,
  2. wlej mieszaninę do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia,
  3. włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut (zrób test wykałaczką i sprawdź, czy jest już upieczone),
  4. umieść wszystkie składniki polewy w rondelku na małym ogniu i mieszaj, aż uformuje się jednolita masa,
  5. nałóż równomiernie powstałą masę na upieczone ciasto i podawaj.

Reklama

Ciasto marchewkowe bez mąki
Ciasto marchewkowe bez mąki | Foto: NastyaSensei / pexels.com

Ciasto marchewkowe bez mąki

Ilość porcji: 10

Ilość węglowodanów (cukrów prostych w tym fruktozy) na kawałek: 8 g

Czas przygotowania: 20 minut

Czas oczekiwania: 50 minut

Składniki

  • 2 duże marchewki,
  • 200 g mąki owsianej,
  • 3 jaja,
  • 20 g ksylitolu,
  • 8 g proszku do pieczenia.

Krem dietetyczny na ciasto

  • 500 g twarogu o zawartości tłuszczu 0%,
  • 110 g niskotłuszczowego jogurtu,
  • drobno posiekane orzechy włoskie do smaku.

Reklama

Przygotowanie

  1. umyj i drobno zetrzyj marchewki na średniej lub drobnej tarce,
  2. połącz jajka oraz ksylitol i kontynuuj mieszanie przez kilka minut,
  3. do masy z jajek wsyp płatki owsiane i proszek do pieczenia, następnie mieszaj, aż grudki znikną,
  4. dodaj marchewki, wymieszaj,
  5. ciasto pieczemy w piekarniku w 170 C przez ok 50 min.
  6. aby zrobić krem, połącz jogurt, twarożek i orzechy włoskie i wymieszaj.
  7. przełóż wystudzone ciasto powstałym kremem, schłodź w lodówce i spożywaj co najmniej po godzinie.

Pamiętaj, że ciasta nawet niskokaloryczne nie mogą stanowić podstawy diety ketogenicznej, a jedynie okazjonalny, słodki dodatek, który ją urozmaici. Smacznego 😉

źródło: Lookatdish.com

autor: KZ | 03.04.2024, 15:08

tagi: Kulinaria, Styl Życia, Dieta

NIE PRZEGAP

W tematem.pl

Reklama