Najlepsze źródło białka w wegetariańskich potrawach

Diety bezmięsne zyskują na popularności przede wszystkim ze względów zdrowotnych, religijnych, etycznych oraz w związku z dbałością o środowisko. Jednak wykluczenie z diety spożycia mięsa czerwonego, czy też ryb, wymaga znalezienia innych źródeł białka. Zamiennikiem dla wegan są suche nasiona roślin strączkowych, zwłaszcza soja, ale też orzechy, nasiona czy ziarna zbóż. Ale jeśli jesteś wegetarianinem doskonałe są również jaja i produkty mleczne. Zwykle wegetarianizm polega na eliminacji spożycia mięsa i owoców morza, ponieważ w swojej istocie odrzuca wszelkie produkty pochodzące z uboju. Tak samo traktuje się więc mięso rybie, drób jak i mięso wieprzowe, czy wołowe. Jednak część osób eliminuje z diety tylko mięso czerwone (semiwegetarianie), a część dopuszcza spożycie ryb i owoców morza (pescowegetarianie). Dlatego w niniejszym artykule wskażemy najlepsze źródła białka zwierzęcego i roślinnego z wyłączeniem mięsa czerwonego i drobiowego, ale z uwzględnieniem ryb oraz owoców morza, jaj i produktów mlecznych

Najlepsze źródło białka w wegetariańskich potrawach
Foto: DanaTentis / pixabay.com

Orientacyjna zawartość białka w wybranych produktach

pochodzenia zwierzęcego (na 100 g produktu)

Krewetki świeże                             20,3 g

Ser twarogowy (półtłusty)           18,7 g

Dorsz świeży                                    16,5 g

Łosoś świeży                                    12,7 g

Jajo kurze                                         10,87 g

Jogurt naturalny 0%                      5,1 g

Mleko (2% tł.)                                 3,5 g

Reklama

pochodzenia roślinnego (na 100 g produktu)

Soja                                                   34,3 g

Seitan                                                27,7 g

Soczewica czerwona                     25,4 g

Groch                                                23,8 g

Fasola biała                                      21,4 g

Ciecierzyca                                       20,5 g

Migdały                                             20 g

Orzechy arachidowe                     18,76 g

Kasza gryczana                               12,6 g

Płatki owsiane                                11,9 g

Kasza jaglana                                  10,5 g

Tofu                                                   9,9 g

Najczęściej spożywane produkty

Jaja

Jajka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka (ok. 11%), zawierającego wszystkie aminokwasy, w tym również te niezbędne, których organizm ludzki nie potrafi sam wyprodukować. Jedno, średniej wielkości jajko dostarcza ok. 75 kcal i aż 6,2 g białka. Ponadto jajka zawierają witaminy jak A, B12, D, E, K, B12, ale również syntetyczną formę witaminy B9, czyli kwas foliowy. Jajko jest także źródłem składników mineralnych: cynku, fosforu, żelaza, potasu oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Nabiał

Nabiał to pełnowartościowe źródło białka, wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jednak produkty mleczne różnią się pomiędzy sobą wartością odżywczą. O ile sery twarogowe i sery żółte podpuszczkowe niekiedy nawet w 20% składają się z białka, o tyle zawartość tego składnika w mleku, jogurtach i kefirach mieści się w przedziale od 2 do 5%.

Rośliny strączkowe

Strączki są bogate w witaminy z grupy B, miedź, żelazo, magnez, cynk i fosfor. Zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, węglowodanów i białka o wysokiej wartości odżywczej. Najbogatsza w białko jest soja (z ok. 34% zawartością), która jest przetwarzana na wiele sposobów. Najpopularniejsze produkty z soi to tofu, miso, mleko sojowe, kiełki sojowe, płatki sojowe itp.

Reklama

Ziarna zbóż, pestki i orzechy

W nasionach i ziarnach zawarte są cenne substancje odżywcze, które umożliwiają prawidłowy rozwój roślin. Substancje te powodują, że pestki, nasiona i ziarna są niezwykle wartościowymi, naturalnymi produktami spożywczymi. Największą zawartość białka spośród wszystkich pestek znajduje się w nasionach słonecznika i dyni i waha się od 19 do 21%.

Ryby

Białko w rybach stanowi ok. 12-24%, a najwięcej zawierają go gatunki tłuste m.in. łosoś, halibut, dorsz i tuńczyk. Najlepiej sięgać po ryby świeże Mięso ryb charakteryzuje się wysoką zawartością białka o bardzo dobrej strawności, większej od strawności białek mięsa zwierząt. Rybi tłuszcz jest szczególnie cenny za względu na wysoką zawartość kwasów omega3.

💡Ważne uwagi

  • dieta wysokobiałkowa pozbawiona odpowiedniej ilości przyswajalnych węglowodanów może negatywnie wpływać na mózg, wzmagając ketozę,
  • spożywaniu dużej ilości białka może towarzyszyć hiperkalcynuria, czyli nadmierne wydalanie wapnia z moczem, która sprzyja osteoporozie,
  • nadmierna ilość białka w organizmie niekorzystnie wpływa na nerki, wątrobę oraz może prowadzić do zakwaszenia organizmu.

autor: KZ | ostatnia aktualizacja 07.11.2022

Powyższy tekst ma charakter wyłącznie edukacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej diagnozy czy porady lekarskiej. Pamiętaj, że każdy przypadek wymaga indywidualnej oceny lekarza specjalisty.

tagi: Zdrowie, Styl życia, Dieta, Kulinaria

NIE PRZEGAP

Reklama