Ciasta na Boże Narodzenie. Sprawdzone przepisy
Święta za pasem, a ty pewnie zastanawiasz się, jakie ciasta przygotować dla swoich gości. Tym razem proponujemy przepisy na tradycyjne ciasta, które trudno zepsuć, a przeważnie trafiają w gusta większości domowników. Jest to wyborny sernik wiedeński, który jest puszysty oraz pozbawiony dodatków, makowiec z dużą ilością pysznego nadzienia z dodatkiem rodzynek i orzechów, oblany gęstym lukrem. A na koniec ciasto marchewkowe z korzennymi przyprawami, które może zastąpić piernik świąteczny, a przy tym jest puszyste, wilgotne i z kremem.
Jak przygotować ciasta na Boże Narodzenie
Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasta na Boże Narodzenie w oparciu o proste i sprawdzone przepisy kulinarne.
Reklama
Ciasto marchewkowe z kremem
Składniki na ciasto
- 200 g mąki,
- 3 jajka,
- 200 g cukru pudru,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 250 g drobno startej marchewki,
- ok. 50 g posiekanych orzechów, najlepiej włoskich,
- 100 g drobno pokrojonego jabłka,
- ok. 50 g wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- szczypta soli.
Reklama
Składniki na krem
- ok. 150 g serka kremowego typu Philadelfia,
- ok. 100 g cukru pudru,
- 50 g masła.
Przygotowanie
Należy ubić jajka mikserem kuchennym, następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając, należy dolewać olej ciekiem strumieniem. Dodać pozostałe składniki: marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej miski trzeba przesiać mąkę, a następnie dodać pozostałe składniki sypkie: proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę korzenną i sól. Po wymieszaniu, należy przesypać je do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto należy włożyć do formy o średnicy mniej więcej 24 cm. Formę uprzednio trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę. W międzyczasie należy ubić mikserem serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Powstały krem włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/2 ilości kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Udekorować orzechami.
Błyskawiczny makowiec z bakaliami
Składniki na masę
- ok. 850 g gotowej masy makowej (z puszki lub z przepisu),
- ok. 150 g mielonych migdałów,
- 6 jajek,
- po 50 g: kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, wiórków kokosowych, rodzynek,
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%,
- 150 g czekolady (deserowej).
Reklama
Składniki na dekorację
- ok. 100 g cukru pudru,
- ok. 100 g mlecznej czekolady,
- owoce kandyzowane.
Przygotowanie
Spód tortownicy ok. 25 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do ok. 175 stopni. Masę makową włożyć do naczynia, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka, co 30 sekund każde. Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe. Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową i posiekaną czekoladą. Masę należy wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 minut. Makowiec należy odstawić na noc (bez przykrycia), aby dobrze odparował. Posypać przez sitko cukrem pudrem oraz startą czekoladą i udekorować ulubionymi owocami kandyzowanymi.
Reklama
Prosty sernik wiedeński
Składniki na masę
- 1 kg zmielonego tłustego twarogu dobrej jakości,
- 10 jajek,
- 250 g miękkiego masła,
- ok. 300 g cukru pudru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- drobno starta skórka z 1 pomarańczy (sparzonej).
Składniki na dekorację
- ok. 100 g (lub mniej) cukru pudru.
Reklama
Przygotowanie
Żółtka należy dokładnie oddzielić od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem. Osobno, miękkie masło ucieraj przez ok. 5 minut, aż stanie się puszyste. Następnie, żółtka ubite z cukrem dodawaj stopniowo do masła. Powstałą masę należy miksować dalej dodając: ser, mąkę i skórkę z pomarańczy. Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać do ubitej masy serowej, mieszając na najniższych obrotach, a najlepiej ręcznie – drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra i dół). Tortownicę o średnicy ok. 26 cm posmaruj w środku masłem. Dodatkowo, spód możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Równo wyłóż masę serową i wstaw do piekarnika. Na dno piekarnika postaw małą formę z wrzącą wodę wlaną do połowy. Należy piec przez ok. 1:00-1:10 godz. Po skończeniu pieczenia, sernik trzeba zostawić na kilka minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Następnie, należy stopniowo otwierać drzwiczki, w końcu po 15-20 min. wyjąć sernik z piekarnika. Po ostudzeniu posypać sernik cukrem pudrem. Smacznego!
autor: KZ | 13.12.2022
tagi: Kulinaria, Styl życia, Aktualności