Bliskie Maroko, odległe kulturowo

Bliskie Maroko, odległe kulturowo

Maroko to piękny kraj położony na północno-zachodnim wybrzeżu Afryki, słynący z egzotycznych krajobrazów, ciekawych zabytków i kultury, która wciąż przyciąga podróżników z całego świata.

Bliskie Maroko, odległe kulturowo
Foto: Moussa Idrissi / pexels.com

Reklama

Jeśli jesteś miłośnikiem egzotyki, różnorodnych smaków, fascynujących tradycji i historii, to Maroko na pewno przypadnie Ci do gustu. W tym artykule przedstawię kilka miejsc, które warto odwiedzić podczas podróży do tego kraju.

Marrakesz

Marrakesz to jedno z najbardziej kultowych miast tego państwa, które słynie z pięknych meczetów, pałaców, bazarów i tłumów ludzi. Warto zacząć od odwiedzenia Dżamy al-Fana, czyli Place des Ferblantiers, gdzie odbywa się co dzień wielki targ i pojawiają się uliczni artyści. W centrum miasta znajduje się również ogromny meczet Koutoubia, który jest jednym z najważniejszych miejsc kultu w kraju. Marrakesz to również miasto pałaców – warto odwiedzić Palais Bahia, które jest jednym z największych i najpiękniejszych pałaców w Maroku. Warto również zobaczyć z bliska tradycyjne domy riad, które są popularne w Marrakeszu i stanowią swoisty symbol miasta.

Chefchaoue

Małe miasteczko położone w górach Rif w północnej części kraju. Charakteryzuje się ono białymi i niebieskimi domami oraz wąskimi, brukowanymi uliczkami. Jest to jedno z najpiękniejszych miast w Maroku i bardzo popularne wśród turystów.

Reklama

W Chefchaouen warto zobaczyć meczet Jami’a Bouzafar oraz kasbę, czyli fortecę, która została zbudowana przez Hiszpanów. Ponadto, miasto słynie z wspaniałych widoków, których można podziwiać z okolicznych wzgórz.

Sahara

Sahara to jedno z największych pustyń na świecie i jedno z największych atrakcji turystycznych Maroka. Można tu zobaczyć piękne wydmy, oazy, a przede wszystkie zapierające dech w piersiach wschody i zachody słońca. Na Saharze można doświadczyć wiele niezapomnianych wrażeń, takich jak jazda na wielbłądach, nocleg w beduińskim obozie, czy przejażdżka quadami po pustyni. Jednym z najważniejszych miejsc w Saharze jest Merzouga, gdzie znajdują się najwyższe wydmy, a także wiele punktów widokowych, skąd można podziwiać piękne krajobrazy.

Fes

Jest to jedno z największych miast Maroka i ważny ośrodek kulturalny. Miasto słynie z pięknych medyn i zabytków, w tym medresy Bou Inania, założonej w XIII wieku, a także z meczetu Al-Karaouine, który jest jednym z najstarszych i największych meczetów w Afryce Północnej. Fes jest również znane z produkcji skór, a w szczególności tradycyjnych marokańskich pantofli. Warto odwiedzić garbarnie, czyli zakłady rzemieślnicze, gdzie skóra jest obrabiana i barwiona.

Reklama

Casablanca

Wyjątkowe miasto i ważny ośrodek przemysłowy, kulturalny i handlowy. Jest to jedno z najnowocześniejszych miast kraju, które słynie z pięknego meczetu Hassan II. Jest to drugi co do wielkości meczet na świecie i jednocześnie jeden z niewielu, do których dostęp mają również osoby nie wyznające islamu. W Casablance warto zobaczyć również zabytkowe budynki, takie jak Pałac Królewski i katedra Notre-Dame-de-Lourdes.

Kuchnia marokańska

Zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych i najbardziej zróżnicowanych kuchni na świecie. Charakteryzuje się bogactwem smaków, aromatów i kolorów oraz wielością składników i przypraw. Kuchnia ta jest związana z historią i kulturą Maroka, a jej tradycje kulinarne są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najbardziej charakterystyczne produkty, na jakich opiera się ta kuchnia to kasza kuskus, która jest podstawowym składnikiem wielu dań, jak również oliwki i oliwa, ponieważ Maroko słynie z produkcji oliwek. W kuchni marokańskiej często dodaje się również suszone owoce, takie jak figi, rodzynki, czy daktyle. W Maroku rosną liczne gatunki orzechów, takie jak migdały, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne i orzechy nerkowca, które również są powszechnie stosowane w kuchni marokańskiej.

Popularne dania w Maroku

Jednym z charakterystycznych elementów kuchni marokańskiej są tzw. tażiny – potrawy gotowane w specjalnych glinianych naczyniach, które umożliwiają zachowanie smaku i aromatu składników.

Reklama

tażin, tajine
tażin | Foto: Sour Moha / unsplash.com

Tażiny mogą być mięsne, rybne, wegetariańskie lub z owocami, a najpopularniejsze to tażin z jagnięciną, kurczakiem lub warzywami.

Innym popularnym daniem w Maroku jest kuskus – danie z kaszy kuskus, gotowanej z mięsem (najczęściej baraniną), warzywami i przyprawami. Kuskus podawany jest często z sosem z pomidorów lub z mleka i masła.

Reklama

Do popularnych miejscowych przekąsek należy zaliczyć na przykład małe kuleczki z fety, mięty i ciecierzycy, zwane falafelami, lub placek z ciasta filo i nadzieniem mięsnym lub warzywnym, zwanym briwat. Wśród deserów warto spróbować słodkich ciast, takich jak makrudy, kostki gazeli czy chebakia.

Marokański smak

Marokańska kuchnia słynie z szerokiego wykorzystania różnego rodzaju przypraw i ziół, takich jak kurkuma, kumin, kolendra, mięta czy szafran. Wprowadzają one do potraw charakterystyczny smak i zapach. W Maroku stosuje się także wiele suszonych owoców, takich jak daktyle, figi, rodzynki czy śliwki, które dodają potrawom słodyczy i lekkości. Prawdziwa uczta dla podniebienia, bogata w smaki, aromaty i kolory. Warto spróbować jej tradycyjnych dań, aby poznać piękno i różnorodność kulinariów Maroka.

Czy warto zwiedzić Maroko

Ten wyjątkowo urokliwy i ciekawy kraj ma wszystko: od wspaniałej kultury, aż po pyszną i niepowtarzalną kuchnię. Maroko oferuje wiele atrakcji dla wszystkich typów podróżników. Znajdziemy tu piękne miasta, jak Marrakesz, Fes i Casablanca, malownicze miasteczka, takie jak Chefchaouen, oraz wspaniałe krajobrazy, jak Sahara.

Reklama

Marokańska kultura, tradycje i kuchnia są również warte poznania. Maroko to kraj, który z pewnością zostawi w naszej pamięci wiele niezapomnianych wrażeń i dlatego warto go odwiedzić. Ogromnym  atutem tego miejsca jest również jest jego położenie, czas lotu trwa około 4,5 godziny.

źródło: tematem.pl, wikipedia.org

autor: KZ | 26.03.2023 18:29

tagi: Podróże, Kultura, Kulinaria

NIE PRZEGAP

NIE PRZEGAP

Reklama