Mini piernik, czyli przepis na pyszne pierniczki świąteczne

Mini piernik, czyli przepis na pyszne pierniczki świąteczne

Uwielbiam te małe pierniczki, ilekroć czuję ich zapach z piekarnika czuję, że idą święta. Ciastka te należą bowiem do jednych z najbardziej aromatycznych, a ich zapach przełącza nas w tryb świąteczny. Prostota ich wykonania sprawia, że możemy wykonać je choćby w przerwie między innymi bardziej wymagającymi potrawami, które będą gościć na naszym wigilijnym stole.

Mini piernik, czyli przepis na pyszne pierniczki świąteczne
Foto: Nikolett Emmert / pexels.com

Pierniczki świąteczne nie tylko do jedzenia

Pierniczki oprócz walorów zapachowych charakteryzują się wspaniałym smakiem, a z racji niewielkiej wielkości i możliwości polania ich lukrem, stanowią coraz częściej również element dekoracyjny. Możliwość wykorzystania ich jako ozdoby na choince na pewno uszczęśliwi i zainteresuje młodszych domowników i sprawi, że nie będą mogli oderwać wzroku od choinki, jeszcze zanim Mikołaj umieści pod nią prezenty. Gwarantuję !

Reklama

Skąd się wzięły pierniki

Pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą z ok 2400 p.n.e. z południa Europy, a dokładniej z Grecji. Inne źródła mówią o X w. n.e., kiedy to pierniki zostały rozsławione na Starym Kontynencie za sprawą ormiańskiego piekarza, który z kolei przekazał recepturę chrześcijańskim piekarzom pochodzącym z terenów Francji. Pierwotnie piernik należał do wyrobów luksusowych, z racji drogich składników, czyli bakalii i przypraw korzennych, których transport w tamtych czasach był wyjątkowo drogi. Piernikowa tradycja przetrwała do dziś głównie za sprawą państw Europy zachodniej i jest popularna oraz doceniana w wielu krajach świata chrześcijańskiego i nie tylko.

Przepis na pyszne mini pierniczki

Składniki

  • 1 jajko,
  • ok. 125 gramów masła bez dodatku soli,
  • ok. 45 gramów cukru białego (1/4 szklanki),
  • ok. 400 gramów melasy (1 szklanka + 1/3),
  • ok. 130 gramów cukru brązowego (3/4 szklanki),
  • 3 łyżki rumu,
  • ok. 700 gramów mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1 łyżka startych orzechów włoskich,
  • opcjonalnie skórka z pomarańczy (wcześniej ugotowana w cukrze),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Reklama

 Przygotowanie

  1. Najpierw ubij mikserem masło z dwoma rodzajami cukru, aż wszystko będzie białe i puszyste,
  2. Następnie, dodaj melasę i starannie wymieszaj,
  3. Dodaj rum i jajko, a następnie wymieszaj składniki,
  4. Następnie, przesiej i dodaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sól, sodę i przyprawy,
  5. Wymieszaj wszystko starannie w mikserze lub ręcznie, jeśli go nie posiadasz,
  6. na dwóch arkuszach papieru pergaminowego rozwałkuj i rozłóż równomiernie ciasto o grubości: ok. 3 mm do krojenia dużymi foremkami lub ok. 6 mm do bardzo małych foremek,
  7. Tak przygotowane ciasto przechowuj w lodówce przez co najmniej 2,5 godziny,
  8. W międzyczasie przygotuj foremki smarując je uprzednio wewnątrz cienką warstwą masła,
  9. Ciasto po wyjęciu z lodówki kroimy za pomocą foremek,
  10. Następnie, tak wykrojone ciasto włóż do zamrażarki na 15 min,
  11. Po wyjęciu z zamrażarki, piec w 180 stopniach przez około 15 do 20 min. (w zależności od wielkości ciasteczek),
  12. Wyjmij pierniczki z formy i pozwól im ostygnąć,
  13. Kiedy całkowicie wystygną możemy się zabrać za upiększanie naszych pierników poprzez dodanie np. lukru, lub innych kolorowych, jadalnych ozdób do pierników.
Smacznego!
 

źródło: lookatdish.com

autor: KZ | 09.12.2023

 
 

NIE PRZEGAP

NIE PRZEGAP

W tematem.pl

Reklama