Proste przepisy na rozgrzewające i pyszne herbaty
Proste przepisy na rozgrzewające i pyszne herbaty
Kiedy aura za oknem nie jest łaskawa, pada, wieje i doskwiera przejmujący chłód, jedną z najlepszych i najprostszych metod na rozgrzanie naszego organizmu jest kubek gorącej herbaty, najlepiej aromatycznej i z odpowiednimi dodatkami. Sprawdź, jak przyrządzić zdrowy i smaczny napar na kilka sposobów.
1500 rodzajów herbat
Herbata to źródło wyjątkowych aromatów i cennych witamin. Przyjmuje się, że na świecie istnieje około 1500 rodzajów herbat, tak więc jest w czym wybierać. Najpopularniejsze odmiany w Polsce to herbata czarna, zielona, czerwona oraz biała. Rozróżniamy również herbaty owocowe, ziołowe, czy aromatyzowane – jak np. earl grey, której charakterystyczny smak nadaje olejek bergamotowy. Na bazie ulubionej odmiany lub wybranego rodzaju herbaty, możemy przyrządzić masę smacznych i ciepłych napojów, które w oparciu o odpowiednie dodatki tworzą niepowtarzalny smak i aromat, a co najważniejsze, są dla nas po prostu bardzo zdrowe.
Herbaciane rytuały
Ulubioną herbatę można parzyć w dużych filiżankach, kubkach, ale najlepiej w żaroodpornych dzbankach. Jest to o tyle ważne, że wrzątek wlany do dzbanka przeznaczonego do napojów zimnych może sprawić nam przykrą niespodziankę i spowodować pęknięcie naczynia. Ponadto, dzbanek będzie idealny również dlatego, ponieważ dłużej będziesz mógł rozkoszować się miłą chwilą, a co ważne, z powodzeniem zmieścisz wszystkie dodatki, którymi chcesz doprawić, nazywany przez starożytnych Azteków, „napój bogów”.
Na rynku dostępne są gustowne dzbanki z podgrzewaczem w postaci tea light, z których dłużej będziemy cieszyć się ciepłym naparem, dzięki małej świeczce, którą umieszczamy tuż pod dzbankiem. Kiedy już mamy odpowiednie naczynie, możemy przystąpić do najważniejszego etapu, czyli zalania wybranej herbaty gorącą wodą lub wrzątkiem i dodania składników, którymi chcemy doprawić swój ulubiony napój.
Reklama
A więc do dzieła!
Najlepszą, uniwersalną bazą do rozgrzewającego naparu będzie czarna herbata, ewentualnie rodzaju earl grey. Do najbardziej znanych gatunków czarnej herbaty zaliczymy Yunnan, który jest uprawiany w Chinach, Ceylon i Assam, które pochodzą ze Sri Lanki, czy Darjeeling wywodzący się z indyjskiej prowincji Dardżylingu. W zależności od wybranej herbaty, zalewamy ją wrzątkiem lub gorącą wodą, jednocześnie dodając odpowiednie składniki, którymi mogą być przyprawy, świeże owoce, a nawet naturalne syropy. W ten sposób ze zwykłej herbaty stworzymy przysmak, którym możemy zaskoczyć znajomych. Do najpopularniejszych dodatków do naparu z herbaty zaliczamy: naturalny miód, cynamon, goździki, anyż gwiazdkowaty, korzeń lub syrop z korzenia imbiru, syrop malinowy, pomarańczę, cytrynę, a nawet rozmaryn czy ziarna pieprzu.
Listę prozdrowotnych składników, które możesz dodać do swojej herbaty ogranicza tylko twoja wyobraźnia. W ten sposób możesz tworzyć autorskie, współgrające ze sobą mieszanki, które nie tylko będą posiadały wyjątkowe walory smakowe, ale rozgrzeją organizm, a przede wszystkim wzmocnią układ odpornościowy.
Oto kilka szybkich i sprawdzonych przepisów
Herbata z goździkami i pomarańczą
Składniki:
- czarna herbata (ilość w zależności od naczynia),
- kilka plastrów pomarańczy (koniecznie sparz skórkę),
- 1 laska cynamonu,
- kilka goździków,
- korzeń lub naturalny syrop z imbiru (według uznania),
- miód naturalny (ilość według uznania),
Sposób przyrządzenia:
Reklama
Zaparz czarną herbatę w dzbanku, w odpowiednich dla siebie proporcjach, dodając goździki, cynamon i imbir. Następnie dodaj plasterki pomarańczy, a na końcu miód. Pamiętaj, aby chwilę poczekać z dodaniem miodu, ponieważ traci on swoje właściwości w połączeniu z wrzącą wodą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Herbata z sokiem malinowym i cytryną
Składniki:
- czarna herbata (ilość w zależności od naczynia),
- naturalny syrop malinowy (ilość według uznania),
- kilka plastrów cytryny (koniecznie sparz skórkę),
- dwie gałązki świeżej mięty,
- miód naturalny (ilość według uznania),
Sposób przyrządzenia:
Zaparz czarną herbatę w dzbanku, w odpowiednich dla siebie proporcjach, po chwili dodając syrop malinowy. Następnie dodaj plasterki cytryny, miętę, a na końcu miód. Pamiętaj, aby chwilę poczekać z dodaniem miodu, ponieważ traci on swoje właściwości w połączeniu z wrzącą wodą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Herbata z imbirem i kurkumą
Składniki:
- czarna herbata (ilość w zależności od naczynia),
- korzeń lub naturalny syrop z imbiru (według uznania),
- korzeń kurkumy (np. plastry),
- kilka plastrów cytryny,
- kilka ziaren pieprzu,
- miód naturalny (ilość według uznania),
Reklama
Zaparz czarną herbatę w dzbanku, w odpowiednich dla siebie proporcjach, po chwili dodając korzeń imbiru lub naturalny syrop z imbiru, a także korzeń kurkumy. Następnie dodaj plasterki cytryny oraz pieprz, a na końcu miód. Pamiętaj, aby chwilę poczekać z dodaniem miodu, ponieważ traci on swoje właściwości w połączeniu z wrzącą wodą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
źródło: tematem.pl
autor: KZ | 03.12.2023
Tagi: Styl życia, Kulinaria, Zdrowie