Wykwintna zupa pieczarkowa w kilka chwil. Proste i szybkie danie na Twoim stole
Zupa pieczarkowa to niezawodny klasyk, który zawsze cieszy podniebienie swoim bogatym smakiem i kremową konsystencją. Jej delikatny aromat i wyjątkowy smak sprawiają, że stanowi idealne danie na każdą okazję. Dzięki prostocie przygotowania oraz dostępnym składnikom, możesz łatwo przyrządzić tę wyborną zupę w domowym zaciszu.
Reklama
W tym artykule podzielimy się z Tobą sprawdzonym przepisem na zupę pieczarkową, który zachwyci Twoje kubki smakowe swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Gotowy na kulinarne przygody? Poznajmy razem sekrety przygotowania tego wyśmienitego dania!
Reklama
Przepis na zupę pieczarkową
Składniki
500g pieczarek, część pokrojona w plastry, a część zmiksowana
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka śmietany kremówki
Sól i pieprz do smaku
Świeże liście bazylii do dekoracji
Przygotowanie
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i podsmażaj, aż będą miękkie i aromatyczne, około 5 minut.
- Dodaj pokrojone pieczarki do garnka i gotuj, aż puścią wilgoć i zaczną się rumienić, około 8-10 minut.
- Wyjmij część pieczarek z garnka i umieść je w misce. Zmiksuj je blenderem na gładką masę.
- Wlej bulion warzywny lub drobiowy do garnka i dodaj zmiksowane pieczarki. Doprowadź zupę do wrzenia.
- Dodaj do garnka zmiksowane pieczarki i gotuj, aż smaki się połączą, około 10 minut.
Reklama
6. Wlej do zupy śmietanę kremówkę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj zupę jeszcze przez kolejne 5 minut.
7. Rozlej zupę do misek i udekoruj każdą porcję świeżymi listkami bazylii na wierzchu.
Smacznego!
źródło: Lookatdish.com
autor: KZ | 22.04.2024, 11:44
tagi: Kulinaria, Styl życia