Niskokaloryczne ciasta 4 proste przepisy na dietetyczne smakołyki
Dawniej można było postawić znak równości pomiędzy słodkim ciastem, a dużą ilością tzw. pustych kalorii, ponieważ ciasta tradycyjne w większości charakteryzują się wysoką zawartością cukrów. W poniższym artykule przedstawimy coraz bardziej popularne smakołyki o małokalorycznej zawartości. Ciasta z diety ketogenicznej, czyli o niskiej ilości węglowodanów, to idealny kompromis dla ludzi dbających o wagę i zdrowie. A oto kilka ich przykładów.
Reklama
Brownie z dwóch składników
Ilość porcji: 10
Ilość węglowodanów (cukrów prostych) na kawałek: 5 g
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 20 minut
Składniki
- 200 g czekolady o zawartości 90% (a min. 70%) kakao,
- 4 całe jaja
Przygotowanie
- oddziel żółtka od białek,
- ubij białka na sztywno,
- rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej,
- rozpuszczoną czekoladę zmieszaj z żółtkami do uzyskania jednolitej masy,
- do powstałej masy dodaj białka jajek,
- delikatnie wymieszaj do uzyskania nowej jednorodnej masy,
- umieść mieszankę w natłuszczonej formie do pieczenia,
- piec w nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze ok. 160 st. przez około 20 do 30 minut (sprawdzaj co jakiś czas, czy nadszedł czas na wyjęcie z piekarnika),
- wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż ostygnie, podawaj.
Szarlotka bez użycia cukru
Ilość porcji: 10
Ilość węglowodanów (fruktoza) na kawałek: 12 g
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 50 minut
Składniki
- 5 jabłek,
- 50 g żurawiny,
- 220 ml mleka,
- 70 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 8 g drożdży,
- garść orzechów nerkowca
Reklama
Przygotowanie
- zacznij od pokrojenia żurawiny dużym nożem, tak drobno, jak to możliwe. Umieść ją w rondelku z mlekiem i podgrzewaj mieszaninę przez 2 do 3 minut bez gotowania, pozostaw substancję na ok. 10 minut.
- w międzyczasie umyj, obierz i wydrąż jabłka. Pokrój je na pół, a następnie pokrój je w cienkie plasterki, włóż do naczynia i zalej mieszanką mleka i żurawiny tak, aby owoce nasiąkły,
- w osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka, mąkę i drożdże. Wylej tę mieszankę na jabłka, a następnie wymieszaj szpatułką tak, aby wszystkie owoce zostały oblepione masą,
- przygotuj formę o średnicy 22 cm, wykładając spód. Powstałą masę wlej do formy, układając plasterki jabłek poziomo. Orzechy nerkowca posyp na całej powierzchni ciasta,
- piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.
Ciasto kakaowo-kokosowe bez zawartości mąki
Ilość porcji: 12
Ilość węglowodanów (cukrów prostych) na kawałek: 4 g
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 20-30 minut
Składniki
Ciasto
- 45 g (3 łyżki stołowe) masła,
- 6 jaj,
- 25 g (4 łyżki stołowe) 100% kakao w proszku,
- 100 g (1 opakowanie) niesłodzonych wiórków kokosowych,
- 75 g słodzika ksylitolowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa
- 12 g (2 łyżki stołowe) kakao w proszku,
- 50 g (4 łyżki stołowe) ksylitolu,
- 20 g (1 łyżka stołowa) masła.
Przygotowanie
- zmiksuj wszystkie składniki ciasta blenderem, aż uzyskasz jednorodną mieszankę,
- wlej mieszaninę do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia,
- włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut (zrób test wykałaczką i sprawdź, czy jest już upieczone),
- umieść wszystkie składniki polewy w rondelku na małym ogniu i mieszaj, aż uformuje się jednolita masa,
- nałóż równomiernie powstałą masę na upieczone ciasto i podawaj.
Reklama
Ciasto marchewkowe bez mąki
Ilość porcji: 10
Ilość węglowodanów (cukrów prostych w tym fruktozy) na kawałek: 8 g
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 50 minut
Składniki
- 2 duże marchewki,
- 200 g mąki owsianej,
- 3 jaja,
- 20 g ksylitolu,
- 8 g proszku do pieczenia.
Krem dietetyczny na ciasto
- 500 g twarogu o zawartości tłuszczu 0%,
- 110 g niskotłuszczowego jogurtu,
- drobno posiekane orzechy włoskie do smaku.
Reklama
Przygotowanie
- umyj i drobno zetrzyj marchewki na średniej lub drobnej tarce,
- połącz jajka oraz ksylitol i kontynuuj mieszanie przez kilka minut,
- do masy z jajek wsyp płatki owsiane i proszek do pieczenia, następnie mieszaj, aż grudki znikną,
- dodaj marchewki, wymieszaj,
- ciasto pieczemy w piekarniku w 170 C przez ok 50 min.
- aby zrobić krem, połącz jogurt, twarożek i orzechy włoskie i wymieszaj.
- przełóż wystudzone ciasto powstałym kremem, schłodź w lodówce i spożywaj co najmniej po godzinie.
Pamiętaj, że ciasta nawet niskokaloryczne nie mogą stanowić podstawy diety ketogenicznej, a jedynie okazjonalny, słodki dodatek, który ją urozmaici. Smacznego 😉
źródło: Lookatdish.com
autor: KZ | 03.04.2024, 15:08
tagi: Kulinaria, Styl Życia, Dieta