Prosta receptura na azjatycką zupę Tom Yum

Prosta receptura na azjatycką zupę Tom Yum

Prosta receptura na azjatycką zupę Tom Yum
Foto: nickname:FOX / pexels.com

Lubisz azjatyckie dania? Słodko-kwaśna, zupa Tom Yum to prosta potrawa, którą możesz samodzielnie przygotować w domu. Sprawdź przepis, który na pewno zachwyci podniebienia amatorów egzotycznych smaków.

Reklama

Skąd pochodzi ta potrawa

Historia zupy Tom Yum jest długa i bogata, ale według legendy, danie to powstało w czasach starożytnych, kiedy w Tajlandii podróżnicy musieli gotować jedzenie na ognisku, używając dostępnych składników. Zupa Tom Yum była jednym z tych prostych i szybkich dań, które można było przygotować z łatwo dostępnych składników, takich jak owoce morza i zioła. Tom Yum to zupa, która jest bardzo popularna w kuchni tajskiej, a także poza nią, w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Zupa ta ma wyrazisty smak i aromat, dzięki używaniu takich składników jak trawa cytrynowa, liście limonki, krewetki, chili i inne zioła.

Ciekawostki na temat zupy

W Tajlandii zupa ta jest uważana za lekarstwo na przeziębienie, a także jako sposób na wzmocnienie odporności. Tom Yum to nie tylko zupa, ale także sos, który może być używany jako dodatek do innych dań. Istnieją różne wersje zupy Tom Yum, w zależności od regionu i preferencji smakowych. Niektóre wersje są bardziej pikantne, inne bardziej kwaśne.

Reklama

Przepis na azjatycką zupę Tom Yum

Składniki

  • 2 l wody,
  • 12-16 obranych krewetek,
  • 1 posiekana łodyga trawy cytrynowej,
  • 3-4 liście limonki, posiekane,
  • 5 plasterków imbiru,
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę,
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1-2 posiekane papryczki chili,
  • 1 łyżka pasty tom yum,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • sól i pieprz do smaku.
  • opcjonalnie: tofu, azjatyckie grzyby, marchew, papryka.

Przygotowanie

  • W garnku zagotuj wodę, dodaj trawę cytrynową, liście limonki, imbir, cebulę i czosnek.
  • Dodaj krewetki i chili. Gotuj na małym ogniu przez około 3-5 minut.
  • Dodaj pastę tom yum i sos rybny. Wymieszaj dokładnie.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj sok z limonki.
  • Gotuj przez kolejne 5-10 minut.
  • Opcjonalnie dodaj grzyby, tofu, marchew lub paprykę i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Podawaj gorącą zupę z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Reklama

źródło: media, wikipedia.org

autor: KZ | aktualizacja 09.08.2024, 17:46

tagi: Kulinaria, Styl życia

NIE PRZEGAP

NIE PRZEGAP

Reklama