Zasmakuj gulaszu austriackiego wg 100-letniego przepisu
Czy jest coś bardziej magicznego niż smak tradycji? W dzisiejszym świecie pełnym nowoczesnych technologii i szybkich rozwiązań, czasem warto sięgnąć do korzeni i odkryć tajemnice kulinarnego dziedzictwa naszych przodków. Dlatego dzisiaj pragnę zaprosić Cię w podróż kulinarne do Austrii, abyśmy wspólnie odkryli tradycyjny przepis na gulasz, który przetrwał przez ponad sto lat.
Historia austriackiego gulaszu
Gulasz austriacki to wyborne danie powstałe na terenach obecnych Węgier pod koniec XIX wieku. Nazwa „gulyás” pochodzi z języka węgierskiego i oznacza „pasterz”, gdyż to tamtejsi pasterze wymyślili tę potrawę. Gulasz austriacki jest urozmaiconą wersją Pörkölt-u, jego głównym składnikiem jest jednak mięso z tradycyjnego gulaszu, czyli wołowina. Austriacka koncepcja oparta jest ponadto na cebuli, oprócz tego dodawany jest ocet, kminek i majeranek, a potrawa podawana jest z chlebem.
Przepis na gulasz austriacki
Gulasz austriacki to nie tylko danie, to prawdziwe arcydzieło smaku i historii. Jego korzenie sięgają daleko wstecz, a tajemnicze połączenie aromatycznych przypraw i wyjątkowych technik gotowania sprawiają, że każdy kęs to podróż do przeszłości. Dzięki stoletniemu przepisowi, który przekazywany był z pokolenia na pokolenie, możemy przenieść się w czasie i doświadczyć smaku, który przez wieki cieszył podniebienia Austriaków.
Porcja: dla 4 osób.
Czas całkowity: 110 min, czas gotowania: 60 min
Przybliżone wartości składników odżywczych w jednej porcji (nie uwzględnia chleba):
– Białko: 48 g
– Węglowodany: 11 g
– Tłuszcze: 33 g
– Kalorie: 437 kcal
Reklama
Składniki:
– 1 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę ok. 1-2 cm,
– 2 cebule, pokrojone w kostkę,
– 2 ząbki czosnku, posiekane,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki oleju,
– 1 łyżka octu (lub soku z cytryny),
– 2 łyżki mąki,
– 1 szklanka bulionu wołowego,
– 1 szklanka kwaśnej śmietany,
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
– 1/2 łyżeczki majeranku,
– szczypta mielonego kminku,
– 1 łyżeczka soli,
– 1/2 łyżeczki pieprzu,
Reklama
Sposób przygotowania austriackiego gulaszu:
- Na patelni rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia.
- Dodaj mięso i smaż, aż zacznie się rumienić.
- Następnie dodaj mąkę i podsmaż na średnim ogniu, aż dobrze połączy się z mięsem.
- Dodaj bulion wołowy, a po chwili śmietanę, tak, aby dobrze rozprowadziła się w płynie.
- Dodawaj kolejno ocet (lub sok z cytryny), majeranek, kminek, sól i pieprz.
- Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Po ugotowaniu posyp natką z pietruszki i podawaj z chlebem (nie uwzględniony w składnikach odżywczych) i ulubionymi dodatkami.
tagi: Kulinaria, Styl życia