Przepis na prawdziwą grecką zapiekankę moussaka
Czy próbowałeś kiedyś oryginalnej, greckiej musaki? Jeśli nie, to podpowiemy ci, jak w łatwy sposób przyrządzić to niezwykle smaczne i nie trudne w przygotowaniu danie. Jeśli jednak miałeś okazję skosztować tego południowoeuropejskiego przysmaku, to będziesz mógł porównać, jak nasza propozycja przygotowania tej potrawy jest bliska doskonałości.
Reklama
Moussaka – grecka zapiekanka z bakłażanem
Moussaka (mousaka lub musaka), to zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, ziemniaków, pomidorów oraz mielonego mięsa (wołowego lub jagnięcego), która jest bardzo popularna w kuchni greckiej. W zasadzie jest to najpopularniejsze danie tradycyjne, ponieważ trudno znaleźć tawernę, która nie serwuje moussaki, lub dom, którego gospodyni nie przyrządza jej na specjalne okazje. Nie jest to na pewno potrawa dietetyczna, ponieważ górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy, ale z pewnością zadowoli podniebienia wielu smakoszy. Jeśli zatem lubujesz się w daniach na bazie mięsa, warzyw i beszamelu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sprawdź, jak przygotować oryginalną moussakę
Porcja: dla 8 osób Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 45 min Pieczenie: ok. 1h
Składniki
Baza:
- 6 bakłażanów,
- 5 ziemniaków,
- olej roślinny (do smażenia bakłażanów).
Sos mięsny:
- 750 g mielonej wołowiny lub jagnięciny,
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 posiekane czerwone cebule,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 kieliszek czerwonego wina,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- szczypta cynamonu,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Reklama
Sos beszamelowy:
- 900 ml mleka,
- 130 g masła,
- 130 g mąki,
- 2 żółtka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 100 g parmezanu,
- sól dla smaku.
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki (najlepiej skrobiowe) i pokrój w jednolite talarki o grubości mniej więcej małego palca (ok. 1 cm). Opłucz je pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
- Przygotuj bakłażany, najlepiej, aby było jak największe. Pokrój bakłażany, nie obierając ich, w jednolite krążki mniej więcej tej samej grubości co ziemniaki. Opłucz je dokładnie wodą, aż woda będzie czysta, i dopraw solą. Na koniec pozostaw je w durszlaku na pół godziny.
- Skrop pokrojone bakłażany i ziemniaki odrobiną oliwy z oliwek, dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu i piecz je na blachach do pieczenia (obłożonych np. papierem pergaminowym) przez 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą częściowo upieczone i lekko zrumienione na zewnątrz.
Sos mięsny
- Tradycyjna grecka moussaka wymaga mielonej jagnięciny lub mieszanki jagnięciny i wołowiny. Jeśli jednak nie lubisz mocnego smaku jagnięciny możesz użyć dobrej jakości mielonej wołowiny lub cielęciny.
- Mięso mielone smażymy na oliwie z oliwek, z dodatkiem cebuli i czosnku. Następnie dodajemy koncentrat, odrobinę czerwonego wina, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu z posiekanymi pomidorami, cukrem, cynamonem i liściem laurowym do momentu aż zgęstnieje.
- mięsny sos musi być bardzo gęsty , żeby nie przesiąkał przez warzywa. Pamiętaj tylko, aby od czasu do czasu mieszać, aby nie przywarło do dna patelni.
Reklama
Sos beszamelowy
- Przystępujemy do przygotowania gęstego i kremowego beszamelu. Rzadki sos beszamelowy wsiąknie w sos mięsny i nie da ci tej kremowej, grubej warstwy, która osadza się na wierzchu.
- Zacznij od stopienia masła na dużym ogniu. Dodaj całą mąkę, wymieszaj, aż masło całkowicie wchłonie się w mąkę i gotuj przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Zmniejsz ogień do średniego i po trochu dodawaj mleko. Poczekaj, aż mleko wchłonie się w mąkę i powtarzaj czynność, aż wykorzystasz całe mleko z przepisu. Twój sos beszamelowy jest gotowy, gdy zgęstnieje i będzie przypominał budyń.
- Zdejmij patelnię z beszamelem z kuchenki i dodaj ser, gałkę muszkatołową i dwie łyżeczki soli. Mieszaj do idealnego połączenia, posmakuj i dodaj jeszcze jedną łyżeczkę soli, jeśli smak nadal jest mdły. Na koniec dodaj żółtka i szybko wymieszaj, aby jajka w pełni połączyły się z masą.
Pieczenie
- Teraz, gdy warzywa, beszamel i sos mięsny są gotowe , nadszedł czas na przygotowanie, wybierz najgłębsze naczynie do pieczenia , jakie masz w kuchni. Idealne będzie o wymiarach 20x30x10 cm.
- Zacznij od ułożenia warstwy ziemniaków na dnie naczynia do pieczenia. Podziel bakłażany na dwie części. Będziesz potrzebował pierwszej partii na ziemniaki, a drugiej partii na sos mięsny. Rozłóż pierwszą warstwę bakłażanów na ziemniakach.
Reklama
3. Polej bakłażany sosem mięsnym i równomiernie go rozprowadzić. Rozłóż drugą warstwę bakłażana na sosie mięsnym. Na koniec za pomocą dużej chochli dodaj beszamel i równomiernie rozprowadź, upewniając się, że cała musaka jest pokryta.
4. Na koniec posyp wierzch odrobiną startego sera. Piecz przez około 1 godzinę w 180 stopni. Smacznego!
źródło: lookatdish.com
autor: KZ | aktualizacja 04.07.2024, 8:56
tagi: Kulinaria, Styl życia