Aromatyczna zupa cebulowa według francuskiego przepisu
Mimo, że ojczyzną zupy cebulowej jest Francja, to w Polsce potrawa te jest również bardzo popularna. Choć funkcjonuje wiele spolszczonych przepisów na zupę cebulową, tym razem prezentujemy oryginalny przepis wprost znad Sekwany.
Reklama
Prosta i szybka w przygotowaniu
Jest to danie proste w przygotowaniu, z którym powinien poradzić sobie nawet początkujący kucharz. Zupa cebulowa (fr. soupe à l’oignon), to potrawa której bazą jest wywar warzywny lub mięsno-warzywny, a podstawowym dodatkiem smażona cebula. Potrawa podawana jest z grzankami z bułki pszennej i warstwą startego sera.
Przepis na zupę cebulową
Porcja: dla 4 osób Poziom trudności: bardzo łatwe
Czas przygotowania: 20 min. Gotowanie: ok. 1h
Składniki
- 500g cebuli,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- ok. 50 g startego sera (najlepiej Comté),
- 1 łyżka mąki typ 55,
- ok. 30g masła,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 bagietka.
Przygotowanie
- Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki.
- Podgrzej bulion.
- Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i zeszklij cebulę. Podsmażaj ją przez ok. 10-15 minut na małym ogniu, regularnie mieszając, aż się lekko zrumieni. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj mąkę.
- Wymieszaj cebulę z mąką i podsmażaj przez kolejne kilka minut na małym ogniu.
- Do cebuli zacznij stopniowo wlewać gorący bulion. Pozostaw na małym ogniu na ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W międzyczasie pokrój bagietkę na grubsze kromki i przez kilka minut podpiekaj z obydwu stron w rozgrzanym piekarniku.
Reklama
8. Po wyjęciu grzanek z piekarnika, posyp je dość grubą warstwą sera.
9. Rozlej zupę do małych miseczek, odpornych na pieczenie w piekarniku.
10. Na wierzchu ułóż po kilka kromek upieczonej bagietki posypanej serem, a następnie umieść miski z zupą pod grillem piekarnika, aż lekko się zetnie.
11. Podawaj tę zupę cebulową na gorąco, a pozostałe grzanki posypane startym ser Comté podaj do zagryzania. Smacznego!
źródło: lookatdish.com
autor: KZ | aktualizacja 13.05.2024, 9:23
tagi: Kulinaria, Styl życia