Aromatyczna zupa cebulowa według francuskiego przepisu

Aromatyczna zupa cebulowa według francuskiego przepisu

zupa cebulowa według francuskiego przepisu
Foto: laustkehlet / pixabay.com

Mimo, że ojczyzną zupy cebulowej jest Francja, to w Polsce potrawa te jest również bardzo popularna. Choć funkcjonuje wiele spolszczonych przepisów na zupę cebulową, tym razem prezentujemy oryginalny przepis wprost znad Sekwany.

Reklama

Prosta i szybka w przygotowaniu

Jest to danie proste w przygotowaniu, z którym powinien poradzić sobie nawet początkujący kucharz. Zupa cebulowa (fr. soupe à l’oignon), to potrawa której bazą jest wywar warzywny lub mięsno-warzywny, a podstawowym dodatkiem smażona cebula. Potrawa podawana jest z grzankami z bułki pszennej i warstwą startego sera.

Przepis na zupę cebulową

Porcja: dla 4 osób                                         Poziom trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 20 min.                        Gotowanie: ok. 1h

Składniki

  • 500g cebuli,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • ok. 50 g startego sera (najlepiej Comté),
  • 1 łyżka mąki typ 55,
  • ok. 30g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 bagietka.

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Podgrzej bulion.
  3. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i zeszklij cebulę. Podsmażaj ją przez ok. 10-15 minut na małym ogniu, regularnie mieszając, aż się lekko zrumieni. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj mąkę.
  4. Wymieszaj cebulę z mąką i podsmażaj przez kolejne kilka minut na małym ogniu.
  5. Do cebuli zacznij stopniowo wlewać gorący bulion. Pozostaw na małym ogniu na ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  7. W międzyczasie pokrój bagietkę na grubsze kromki i przez kilka minut podpiekaj z obydwu stron w rozgrzanym piekarniku.

Reklama

8. Po wyjęciu grzanek z piekarnika, posyp je dość grubą warstwą sera.

9. Rozlej zupę do małych miseczek, odpornych na pieczenie w piekarniku.

10. Na wierzchu ułóż po kilka kromek upieczonej bagietki posypanej serem, a następnie umieść miski z zupą pod grillem piekarnika, aż lekko się zetnie.

11. Podawaj tę zupę cebulową na gorąco, a pozostałe grzanki posypane startym ser Comté podaj do zagryzania. Smacznego!

źródło: lookatdish.com

autor: KZ | aktualizacja 13.05.2024, 9:23

tagi: Kulinaria, Styl życia

 

NIE PRZEGAP

Reklama